Leerzorgcentrum
Een leerzorgcentrum (LZC) is een afdeling in een zorgvoorziening waar leren en zorg beter op elkaar worden afgestemd door een intensieve samenwerking tussen een zorgvoorziening en een onderwijsinstelling. De patiëntenzorg en het opleiden van studenten verpleegkunde zijn de twee centrale kernprocessen.
Het leerproces van de student verpleegkunde, die stage loopt op een LZC, wordt optimaal ondersteund door de aanwezigheid van de leerzorgspecialist (LZS) en de stagecoach. De stagecoach is een verpleegkundige van de afdeling die de student één op één begeleidt in de directe klinische praktijk. De leerzorgspecialist is een verpleegkundige met een masterdiploma die naast haar functie als lector van de hogeschool gedeeld aangesteld is op een LZC. Daar ondersteunt de LZS de stagecoach en student in het leer- en begeleidingsproces, optimaliseert hij samen met het team de kwaliteit van zorg en maakt hij de brug tussen onderwijs en werkveld.
De LZS, de stagecoaches, de verpleegkundigen, de studenten en het multidisciplinaire team dragen allen bij tot het creëren van een krachtige leeromgeving waar een breed spectrum aan competenties kan ontwikkeld worden. Deze manier van samenwerken focust enerzijds op het verbeteren van de praktijkopleiding en stage van studenten verpleegkunde en anderzijds op het realiseren van een kwaliteitsvolle patiëntenzorg.
De student verpleegkunde wordt aan één stagecoach gekoppeld. Op die manier wordt het mogelijk om een intense en lange samenwerking te realiseren waarbij er belangrijke competenties aan bod komen zoals het organiseren en coördineren van de zorg, het nemen van verantwoordelijkheid voor een aantal patiënten, het opbouwen van interprofessionele relaties binnen het verpleegkundig team, …
Momenteel zijn er 10 LZC en 10 LZSen: 5 in het ZOL, 2 in het Wit-Gele Kruis, 1 in het Mariaziekenhuis Overpelt, 1 in het Jessa Ziekenhuis en 1 in Asster.



